Mælkebøttesalat
Drivning af mælkebøtter er for alle, det kræver ikke noget særligt udstyr, og råvaren findes alle vegne.
Først går du ud og finder mælkebøtterne i græsplænen, eller ude i kanterne af de levende hegn. Tag en lille spade, et mælkebøttejern, eller blot en gammel, langbladet kniv med ud. Stik eller grav planterne op. De ser sådan ud:
Jo kraftigere planter, tykkere rødder, jo bedre. Grav op med så meget rod som muligt. Gå så hjem og find en god stor potte og noget god luftig jord. Rødderne kan stå ret så tæt sammen i potten.
Der vandes godt, og det hele sættes ned i en pose, gerne en sort en. Potten placeres ved stuetemperatur, eventuelt indpakket i en avis for at hindre lys at komme til mælkebøtterne. Efter nogle få dage sker miraklet, planterne begynder at gro.
Kan du lide en lidt kraftigere smag, må der godt komme lidt lys til planterne, så får de lidt grønnere blade, og der dannes lidt flere bitterstoffer i dem.
Efter ca 10 dage ved stuetemperatur kan du begynde at høste.
Skulle du alligevel synes at salaten er for bitter, så skyl den i koldt vand efter du har snittet, eller revet den i mindre stykker.
Og her så den færdige salat. Du kan sagtens variere, og bruge andre opskrifter. Denne består af, ud over mælkebøtter, tørrede tranebær, hjertesalat, lidt groft revet gulerod, mest for farvens skyld. Der ud over er der tørristede kerner fra butternut squash, lidt ananasstykker, det hele drysset med lidt olie og citronsaft.