Potte- og såjordsblandinger

28/09/2020 0 Af admin

Hvilken potte- og såjordsblandinger bruger jeg til såning og i potter?

De sidste år har jeg brugt indholdet af økologiske plantesække som både såjord og pottejord. Det er ikke gået særlig godt i år, det har ind i mellem knebet med at få frøet til at spire. Og planterne i potter, f eks tomaterne, gik i stå, det samme gjorde drivkartoflerne.

Rygterne siger at der var sprøjtemiddelrester i de økologiske plantesække? Måske de har brugt kommunekompost i blandingen? Nok ikke smart, når man tænker på de sager der har været på genbrugsstationerne om forurening fra haveaffaldet.

Derfor forsøger jeg nu at lave mine egne potte- og såjordsblandinger, så ved jeg, at de er uden uønskede stoffer.

Jeg har lavet to forskellige jordblandinger:

Pottejord: 1 del kløvergræstørv, 3 dele grovsigtet hestekompost plus 2g dolomitkalk pr liter jordblanding.

potte og såjordsblandinger
Dolomitkalk, vermiculite, kløvergræstørv og hestekompost

Hestekomposten var et halvt år gammel og er varmekomposteret hestegødning. Hestegødningen var iblandet strøelse i form af spåner. Den var meget let at få komposteret. Hvordan jeg gør det, kan jeg komme ind på en anden gang. Hestekomposten lugter lidt af muld og minder i struktur meget om lys spagnum.

Såjorden består af: 1 del kløvergræstørv, 1 del grov vermiculite, 2 dele finsigtet hestekompost plus 2g dolomitkalk pr liter jordblanding. Vermiculite for at give ekstra luft i jorden og holde på vandet.

Såjorden i brug
Såjorden er taget i brug

Kløvergræstørven kommer fra græstørv, jeg skrællede af sidste år fra et sted med rigeligt hvidkløver. Håbet er at der medfølger lidt ekstra kvælstof fra kløverrøddernes knoldbakterier. Tørven har været opbevaret tørt, så der ikke er sket en udvaskning.

Dolomitkalken har jeg tilsat blandt andet for at tilføre lidt magnesium, og ikke mindst for at få frigjort lidt fosfor fra kløvergræstørven. Calciumet skubber fosfor fri fra jordmineralerne i kløvergræstørven. Ved først at prøve med ren hestekompost, har jeg fundet ud af, at der ikke er meget fosfor i hestekomposten, så det skal komme fra kløvergræstørvsjorden.

Nu må vi se om den hjemmelavede jord kommer til at fungere.

Opskrifterne er modificerede opskrifter på standardjord i bøgerne “Blomster Under Glas” og jordblandinger i “Nordisk Illustreret Havebrugslesikon”