Forårsløg hele vinteren

23/10/2020 0 Af admin

Inspirationen til at dyrke forårsløg hele vinteren fik jeg fra et ældre haveblad. Deri havde jeg set en beskrivelse af, hvordan en avler brugte de mindste løg fra sidste sommer til, at lave forårsløg med. Det ville jeg også prøve.

Vedkomne satte sine løg i november, når hans væksthus var ryddet for sommerkulturerne. Så kunne han høste forårsløgene i april – det kunne jeg ikke vente på.

Friske grønne løg er en delikatesse, jeg helst vil nyde året rundt. Så jeg satte, som et forsøg, allerede lidt inde i september lidt små løg i en plugbakke med hestekompost – men ville de spire?

små overskudløg i bakker
Nysatte løg i plugbakken i slutningen af september

Ja, der kom hurtigt rødder. Og sandelig, der kom også grønne spirer op.

Heldigvis fik vi høstet den sidste melon i væksthuset, så der blev plads til løgene hvor den stod. De spirede løg blev plantet, da de havde stået ca 14 dage i plugbakken.

Fik jeg forårsløg i oktober?

De spirede lidt uensartet – det gjorde ikke noget, for så var de til at høste over en længere periode. Det første forårsløg var høstklare midt i oktober, bare en måned efter det var sat.

Friske forårsløg i oktober

Jeg satte et hold mere sidst i september. De kunne også påbegyndes udplantning, da der var gået et par uger. Dog langt fra alle, temperatur og lys falder hurtigt sidst i september og oktober. Det påvirker også løgene, så nogle var først planteklare efter midten af oktober.

Forhåbentlig vil det sidste hold kunne give forårsløg hele vinteren, bare temperaturen ikke kommer for langt ned. Jeg ved faktisk ikke hvor meget frost de grønne løg tåler, men lidt gør de nok. Bliver vinteren så mild som de foregående par vintre, så skal det nok gå.

Løgene var oprindeligt planteløg fra foråret. Nogle af dem var sået lidt for tæt, så de blev ikke ret store, nu kommer de til gavn. Går det godt, vil jeg næste år plante nogle rækker planteløg meget tæt. Så jeg kan få endnu flere forårsløg det meste af året.