Bladsellerifrø uden bladpletsyge

24/11/2020 0 Af admin

Bladsellerifrø uden bladpletsyge garanterer havefrøleverandørerne ikke.

Bladpletsyge i selleri er en forbandelse! Jeg ved det, fra da jeg dyrkede bladselleri i stor stil. Bladpletsyge, eller septoria, er en svamp som smitter fra plante til plante ved vandsprøjt. Man kan kan også sprede den med redskaber, blot planterne er fugtige.

Bladselleriblomster har brug for bibestøvning, honningbier er de bedste

Symptomerne er små sorte pletter på bladene, som senere også “render” ned ad stilkene.

Septoria får man via frøet, såkaldt frøsmitte. Derfor gælder det om kun at bruge sundt frø uden septoriaspore.

Sporerne kan slås ihjel med varmtvandsbehandling af frøet. Det er kun noget for laboratorier, for det er let at slå frøene ihjel i stedet. Temperaturen skal op tæt på den temperatur som slår frøet ihjel. Både nøjagtig styring af tid og temperatur er nødvendig.

Der går historier om at septoriasporerne dør hvis frøet gemmes et år eller to. Tro mig, det er ikke tilfældet.

Bladsellerifrø tæt på at være klar til høst

Nu kommer jeg til det

Jeg har de sidste par år dyrket bladselleri til frø. Det er ikke svært. Det handler blot om at overvintre en bladselleri og lade den blomstre.

Bladselleri tåler en smule frost, ned til omkring -3 grader. Du skal blot undlade, at røre dem før de er tøet igen. De sidste par vintre har været så milde, at mine overlevede på friland.

Bliver det en kold vinter, kan du grave bladsellerierne op, og slå dem ind i væksthuset. Ja, de tåler endda at være dækket af mod frosten i længere tid.

Da den bladselleri jeg lod blomstre, ikke havde bladpletsyge, gav det bladsellerifrø uden bladpletsyge.

Bladselleri kan slås ind og overvintres i væksthuset

Og sjovt nok, spireprocenten var bedre end på de fleste købefrø. Og der var rigeligt frø, til mange år, eller til de mister spireevnen.

I øvrigt er det sorten Tall Utha. En sort jeg har brugt i omkring 35 år.

Bladselleri og knoldselleri kan naturligvis krydse indbyrdes, så ikke noget med at dyrke begge til frø samme år.

Frøet høstede jeg, da det var modent. Det var tydeligt at se på stilkene, hvornår det var. De blev helt gule og begyndte at tørre ind. Selve frøene skiftede også farve, de blev helt gråbrune.

Jeg høstede de enkelte skærmes frø ved at nulre dem lidt, og holde en hånd under, som frøet lige så stille dryssede ned i.